Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Агапантус White ` 1 бр. № 10444

Агапантус White ` 1 бр. № 10444

 
Агапантус – цветето на любовта  Agapanthus 
пакет с 1 бр. 
размер: І
Агапантус е бързорастящо многогодишно цвете, подходящо за отглеждане в градина и в домашни условия. Цветето на любовта Агапантус ще гали погледа и душата ви с нежни окраски и буйна зеленина, без самото то да изисква много любов от ваша страна.  
Познат още като Декоративна лилия, Африканска лилия и Нилска лилия, Агапантус носи любовта с името си. То е съставено от гръцките думи „агапи“ - любов и „антос“ - цвете. Но истината е, че в произхода му няма нищо гръцко. Дори нищо, свързано с река Нил. Естественото обиталище на Агапантус е нос Добра надежда в Южна Африка. 
През 1679 г. първи в Европа е пренесен видът Агапантус Африканус.По-късно са разпознати още около 10 вида Агапантус, а през 1940 г. е създадена специална група, включваща десетки хибриди и разновидности на основните видове. Все пак и днес най-разпространен за декоративно отглеждане си остава Агапантус Африканус.
Семейство: Лилиеви
Род: Агапантус
Родина: Южна Африка 
Цветето на любовта Агапантус расте на туфи, образуващи дълги, тесни и остри листа, обединени в розетки, сред които израстват две дълги стъбла, короновани с големи бели, розови, сини или лилави съцветия. Характерен представител на лилиевия род, Агапантус също има луковица и месести корени.
 
Обича много вода, което го превръща в страхотна декорация край водни площи. Тъй като расте изключително буйно и бързо, за стайни условия трябва да се подбират млади растения. 

Агапантус цъфти продължително през летните месеци, а през зимата се нуждае от ниска температура и малко вода. За да се стимулират растежа и цъфтежа, трябва да се отглежда в обширни саксии.
 
Пресажда се в ранна пролет, когато трябва да излезе и от периода на зазимяване. Когато камбанообразните му цветчета започнат да се появяват, интериорът на дома или градината мигом ще се оживи. 

• Почва – Агапантус обича умерена на хранителни вещества почва, която да е добре дренирана, за да не задържа вода (в противен случай корените може да се увредят и листата да окапят). Най-добре вирее от смеска на градинска пръст с много глина. През лятото, когато е периодът на цъфтежа, е необходимо подхранване с тор за цъфтящи растения на всеки 2 седмици.
• Поливане – Агапантус е влаголюбиво растение. Но поливането му трябва да бъде съобразено със сухотата на почвата. Поливайте го, когато видите, че повърхността е започнала да изсъхва. В първия сезон на растеж обаче го поливайте регулярно, за да помогнете за формирането на здрава и устойчива коренова система. През зимата пък сведете водата до минимум и поливайте само колкото да не изсъхне напълно почвата.
• Светлина – Агапантус обича светлината. Пряката слънчева светлина е полезна за предпазване от вредители и цветето ще й се наслаждава през цялата година. Лятото е особено важно да бъде огрявано почти през целия ден, за да се стимулира растежът. То обаче може да вирее и на полусянка, особено в области с по-горещ климат. През пролетта се пренася на пряка светлина с малко пряко слънце.
• Температура – През лятото Агапантус трябва да е на топло(средна температура 20 - 25 градуса Целзий). Презимуването е по-голям проблем. Растението има нужда от период на зазимяване, за да образува добри цветни пъпки, които да избуят през следващия сезон. Затова температурата трябва да е между 2 и 7 градуса Целзий.
• Размножаване – през пролетта. Агапантус обаче се размножава доста трудно. Чрез семена (на които е нужно около 3 - 4 години, за да почнат да цъфтят) и чрез разделяне на коренището. Но внимавайте, защото то е особено чувствително и може в последствие да се отрази на цъфтежа.
• Вредители – червени акари и листни въшки. Най-вече се появяват през зимата, когато количеството светлина и влага са ограничени. За да ги отстраните, напръскайте с инсектициди.  
И така, ако се объркате какви точно грижи трябва да полагате за своето цвете на любовта Агапантус – през летните месеци просто му давайте от всичко по много, а през зимата обратното. 

Не забравяйте, че за всичко което правите за него, то ще краси дома, градината или двора ви с най-нежните си цветове. 
 
За поръчка
  • 1 бр. - 5.4 лв
  • бр.
25% отстъпка
ЦЕНА С НАМАЛЕНИЕТО: 4.05 лв. *артикулен номер 10444
 1