Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Американска боровинка (9 cm)

Американска боровинка (9 cm)

 
Мнозина проявяват голям интерес към това растение, тъй като плодовете му имат много ценни хранителни и лечебни свойства.
Отрупаните с плодове храсти имат декоративно значение и предизвикват много положителни емоции.
Ето защо мнозина любознателни граждани и любители на редки видове желаят да я отглеждат.
Плодовете узряват за около 2 1/2 месеца след цъфтежа.
Те са синкавочерни с приятно кисело-сладък и леко стипчив вкус.
Узрелите плодове се задържат на растението в продължение на около 8-12 дни, след което започват да окапват. Плодовете получават най-добри вкусови качества, когато през време на зреенето им нощите са студени, а дните топли.
За лечебна цел се събират листата (през м. юли-м. август) и плодовете (през м. юли-м. септември).
Днес в Северна Америка, боровинката е един от основните овощни видове, а в САЩ е популярна и обичана.
У нас все още е непозната като овощна култура и се отглежда само от любители градинари.
На Европейския и световния пазар боровинката е много търсен овощен вид и в последните години е хит заради антиоксидантните свойства. Според последните научни изследвания и съобщения плодовете й са мощен антиалерген. Тя влиза в менюто на космонавтите, защото е мощен стимулатор на имунната система. Институтите, които създават високи технологии, вече имат програми и я изпитват за създаването на антиалергични препарати.
Плодовете на боровинките освен за хранителни цели се използват и като лечебно средство. Те действат укрепващо на човешкия организъм и са добро средство против анемия. Употребата им предпазва и възпира развитието на хипертония и атеросклероза. С тях се лекуват успешно някои заболявания на стомаха (гастрит, бъбреците и пикочния мехур). Употребяват се също за гаргара при устни, зъбни и гърлени заболявания, действат антисептично.
Има специални изисквания към климата и почвата.
Благоприятни райони за отглеждане са планинските места и хълмовете, които имат умерен климат и валежи не по-малко от 800-950 мм, равномерно разпределени през вегетационния период. Особено решаващи са валежите от май до септември.
Боровинката понася засенчване, но за да расте бързо и да дава качествени добиви, се нуждае от пряко слънчево осветление.
Най-подходящи за отглеждане са песъчливо-торфените почви с кисела реакция (pH 4,3-4,8), с ниво на подпочвените води, не по-високо от 40 см и не по-ниско от 75 см.
Неподходящи за отглеждане са тежките глинести почви или почвите с алкална реакция.
Поради плитко разположената коренова система не понася засушаване, както и продължително понижаване нивото на подпочвените води в зоната на коренообитаемия почвен слой.

Растенията са  вкоренени в контентейнери.
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1