Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Брюква Wilhelmsburger Sator otofte

Брюква Wilhelmsburger Sator otofte

 
Плодовете са гладки, жълти, овално сферични и заострени надолу и с добра съхраняемост. Имат висока хранителна стойностсъдържащи: витамин С, В1, В2 и минерали. Вегетационният период от поникването до образуването на главата е 90 дни.

Сеитба на семената директно в земята през април и началото на май по схема 50х30 см. Прибиране септември- октомври. 

Брюква - как се отглежда 

БРЮКВАТА или по друг начин казано, жълтата ряпа е зеленчукова култура, която не е много позната у нас. Това е растение от род Зелеви и е по-разпространена в Западна Европа. През първата година от семената на брюквата се образува главата, заради която се отглежда, а през втората година пуска цветоносно стъбло и образува семена. 

Брюквата е култура, слабо взискателна по отношение на почва и климат. За отглеждане на брюква е подходящ влажният климат с пропускливи и богати почви. Неподходящи за отглеждане на брюквата са каменисти, тежки глинести почви и терени, в които има подпочвени води близо до повърхностния слой. Тази култура е силно студоустойчива и издържа температура до минус 10°С без повреди. 

Семената започват да прорастват при близки до нулата стойности на термометъра, а оптималната температура за тях е 12-17°С. За формирането на кореноплода най-подходящата температура е 15-18°С. 

Брюквата образува продълговати или кръгли глави, които много приличат на тези на цвеклото. Част от главата стърчи над земята и има кожас виолетово-червен цвят, а другата е зарита в почвата и има бяло-жълтеникъв цвят. Главата съдържа вода, мазнини, суров протеин, сурови влакнини. Кореноплодът е сочен, месест с парлив вкус и ха¬рактерна миризма, коя¬то се дължи на ете¬ричното масло. Те съдържат още витамини С, В1, В2, В6, провитамин А, це¬лулоза, белтъчини, въгле¬хидрати, захари, микроелементи натрий, желязо, калий, мед, цинк, манган, фосфор, магне¬зий, калций. 

Семената на брюквата не се различават по големина и цвят от тези на обикновеното зеле. За да се получи разсад, те трябва да се засадят през април месец в открити лехи. Разсадът се засажда на постоянно място след образуването на 2-3 листа на разстояние 30-40 см вътре в реда и 50-60 см между редовете. Прибира се през ноември. 

Брюквата е полезна при много болести на сърцето, на бъбреците, при ларингит, при артеросклероза на съдовете на мозъка и сърцето, при бронхопневмония, отоци, астма, диабет, безсъние, при запек и наднормено тегло. Брюквата притежава активно бактерицидно действие и пови¬шава имунитета. 

 Източник: farmland.bg
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1