Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Върхово гниене при доматите

Върхово гниене при доматите

 
Върховото гниене се среща по плодовете на домати , пипер и патладжани, отглеждани на открито или в култивационни съоръжения. При силно развитие то може да засегне значителна част от плодовете. Болестта засяга най-вече зелените плодове, по върховете се образуват дребни воднисти петна. Впоследствие може да обхванат по- голяма част от плода. Повредата рязко се разграничава от здравата тъкан и засяга само кожицата на тънък пласт от клетките под нея. 

Причината е нарушен воден режим на растенията и недостиг на калций. Особено силна е проявата й, когато след силен растеж на растенията настъпва дълъг период на засушаване. Обилните дъждове и прекомерното азотно торене благоприятстват за развитието на болестта.

Борбата: Върху площи с ясно изразен недостиг на обменен калций в почвата трябва да се внася гипс или суперфосфат и да се избягва обилно поливане. Не се препоръчва варуване след засаждане на растенията.
При поява на върхово гниене посевите се пръскат незабавно с 0,5% р-р на калциев хлорид,  течен тор Лактофол К/Са в доза 400 мл/дка- или Лебозол тор два пъти 50 мл.- 10 л. вода или органоминерален тор Ка-Бор 10 мл.- на 10 л вода. 

Допълнителна информация може да намерите в сайта http://sortovisemena-bg.com/ или се свържете с нас: e-mail.  magazin@sortovisemena-bg.com

 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1