Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Засаждане на рози на постоянно място

Засаждане на рози на постоянно място

 
Като многогодишни растения с мощна коренова система розите остават на едно място 10 и повече години. Важно условие за правилното развитие на розите са типът и подготовката на почвата.

      Най-подходящи са дълбоките и пропускливи почви, но трябва да се отбележи, че кореновата система на присадените рози има голяма приспособимост към различните типове почва. Абсолютно неподходящи са заблатените, киселите и с близка подпочвена вода почви. Като реакция най-подходящи са почвите с неутрална и слабо кисела реакция. Поради дълбокото проникване на кореновата система, необходимо е почвата дълбоко да се обработи, да се извърши основно наторяване. Когато ще се засаждат големи площи, почвата се риголва с трактор, а малките се обръщат ръчно. Преди това се внасят по 5- 6 до 10 т на декар оборски тор и 50 - 60 кг суперфосфат. При засаждане на рози сред тревни площи петното се обработва с права лопата на дълбочина, не по-малко от 40 см.

      При условията на нашата страна се препоръчва розите да се засаждат на постоянно място през есента. Най-подходящо за Южна България и Черноморието е от средата на октомври до края на ноември, а за Северна България – от средата на октомври до средата на ноември. По-късното засаждане носи известни рискове от настъпване на силни студове и дълбоко замръзване на почвата, което може да се отрази неблагоприятно върху прихващането на растенията. Пролетното засаждане е винаги по-опасно от есенното, поради това че ранното затопляне на времето обикновено е съпроводено с продължителни дъждове и засаждането не може да се извърши или обратно – при настъпване на продължителна пролетна суша растенията може да се повредят.

      Розите се засаждат в дупки с дълбочина 30 см и диаметър 25 – 30 см. Независимо от основното наторяване на парцела се препоръчва при засаждането в основата на дупката да се сложи една лопата разложен оборски тор, една лопата от горния почвен слой и една супена лъжица гранулиран Троен суперфосфат, размесени добре. Върху тях се засажда розичката.  

При изкопаването на дупките трябва да се има предвид, че колкото почвата е по-твърда и по-слабо обработена, толкова по-дълбоки и по-широки трябва да бъдат те.

      Непосредствено преди засаждането на розичките се подготвят, като корените се опресняват, ако са много дълги, се съкращават, слабите клонки се изрязват и се остават само 3-4 здрави основни клонки, които се съкращават на 3-4 основни пъпки. Ако растението е по-слабо, може да се остави само на 2 пъпки с 2-3 клонки. Ако се установи наличието на завехнали растения със сбръчкана кора на клоните, преди засаждането на розите, се потопяват целите (клоните и корените) във вода за едно денонощие.

      Розите се засаждат така, че основата на разклонението на храстчето да бъде на равнището на почвата. Корените се разполагат в почвата ветриловидно изправени, а не сбити или подвити на една страна. Засипват се с почва, притъпкват се, добавя се още малко почва и преди да се изравни, дупката се полива с половин кофа вода независимо от това, дали почвата е суха или влажна. Поливката е абсолютно необходима за пълно прилепване на почвата около корените,  което осигурява прихващане на растението. След като водата попие добре, розичката се дозарива, като се покрива цялото растение с 3-4 см почва над върха на клоните, при което се образува купчинка от почва. Това пълно зариване на новозасадените розички е необходимо, тъй като при есенното засаждане клонките остават под почвата и не измръзват и не изсъхват, а при пролетното растенията не изсъхват. Ако след засаждането през пролетта настъпи продължително засушаване, което е често явление у нас, налага се неколкократно поливане.

      В зависимост от групата розите се засаждат на различни разстояния. Обикновено чайно-хибридните и флорибунда се засаждат на 70 - 80 см, а хибридно-полиантовите на 50 - 60, храстовидните и високостъблените на 100 -120, влечащите на 1,5 - 2 м а миниатюрните на 20-30 см.  При засаждането на гнезда сред зелена площ розите се поставят обикновено по три в триъгълник със страна 50 см.

Източник: rozite.info
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1