Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Защита на лозите през зимния сезон

Защита на лозите през зимния сезон

 
Лозовите насаждения са чувствителни към ниските температури и през зимата в някои райони незагребаните лозя измръзват в различна степен. Обикновено първо се повреждат пъпките, а после и чеповете, стъблата, рамената и кордоните. Повредите на пъпките при отделните сортове са различни. По-чувствителни са пъпките на десертните сортове, които измръзват при – 15 – 16 4°С.  Набъбналите пъпки се повреждат от -2 до -4°С. При температура от - 18 до – 21°С. Когато температурите са от - 23 до - 24°С се повреждат всички пъпки, а под - 25°С измръзва едногодишната и многогодишната дървесина. 
Познанването на различните методи за грижа през зимата на лозовите насаждения  e  от решаващо значение за запазване на лозята.

За успешното презимуване на лозата при минусови температури е необходимо да се приложи цялостна система от агротехнически мероприятия, за да се осигури на лозите нормален растеж и добро узряване на леторастите.

Зимната грижа за лозовите насаждения включва добавянето на някакъв вид защитно покритие, като загрибяне с листа и почва правилното подрязване, особено в по-студените региони.

 В изключително студените райони може да се добави изолационен мулч като слама или настърган царевичак (което е по-водоустойчива). Добавянето на сняг  върху мулча осигурява подходяща изолация за защита на лозови насаждения. Зоните с малко снеговалеж трябва да покриват лозята с 30-40 см почва. Друг метод, който може да се приложи  в по-малко студени региони включва използването на плитки изкопи.

Когато лозите не са много на брой  внимателно се  увиват  в стари одеала или зебло. 

Химични методи: При борба  със сланите се използва  Защитно масло, чиято маслена емулсия предпазва от измръзване. Дозата, в която се използва е 300 мл на 10 л вода.

Най-добър ефект третирането със Защитното масло има, когато лозите се третират от 24 до 48 след падане на сланата. Може да се смеси заедно с  фунгицидите, които се използват за зимно пръскане, като Бордолезов разтвор 2%, Фунгуран ОН 50 ВП - 30 г, Шампион ВП 30 г на 10 л вода.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1