Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Зелевата муха –опасен вредител

Зелевата муха –опасен вредител

 
Зелето е сред културите в зеленчуковата градина, които се нападат от най-много болести и неприятели. Така че ако искате за опазите реколтата, трябва да водите редовна борба срещу най-опасните вредители.
Зелевата муха е широко разпространена у нас. На външен вид наподобява домашната муха. Напада всички видове зеле, алабаш, ряпата, репички, хряна. Вреди ларвата.Тя прави повърхностни нагризвания по корените на зелето, образува спираловидни ходове, вгризва се в корените и приземната част на стъблото. Нападнатите растения се развиват слабо,крайните листа избледняват и придобиват синкавовиолетов отенък,част от тях клюмват и изсъхват отначало само в обедните часове, а по-късно и през целия ден или напълно загиват. При масово нападение унищожава до 80% от растенията.

По- силно нападнатите растения не могат да свиват глави.Аналогични са повредите и по хряна, а при карфиола, освен по корените вредят и по главите. Ларвите пронизват с ходове кореноплодите на репички, ряпата.

Зелевата муха има 3 поколения годишно и презимува като какавида в почвата. Времето на появата на мухата си яйцеснасянето се определят от климатичните условия на района. Летежът започва, когато температурата на почвата достигне 12- 13 °С. Снасят в почвата или в основата на растенията. Ларвите се излюпват след 3-8 дни и веднага започват да се хранят с млади коренчета. Развитието им продължава 19-30 дни. Мухите от второ поколение летят юни-юли. Третото поколение лети през август - септември.
Механичната борба е свързана със спазване на сеитбооборот, площи чисти от плевели.

Химичната борба се провежда с пиретроидни инсектициди като Нуреле Дурсбан – 7 мл., Вазтак Нов 100 ЕК- 3 мл.,Децис 2,5 ЕК – 5 мл.,Карате Зеон- 4 мл.Фюри 10 ЕК- 4 мл. на 10 л. вода. Към разтвора се прибавя прилепител като Силвет, Елект 90 ЕК или сапунена вода, тъй като листата на зелето са восъчни и не може да се задържи разтвора върху растенията. След 7 дни се повтаря при репичките се въобразявате с карантинния срок на препаратите за растителна защита.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1