Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Зелева нощенка

Зелева нощенка

 
Зелевата нощенка (Mamestra brassicae) е многояден вид. Гъсениците на зелевата нощенка вредят по: зеле, краставици, патладжан, пипер, моркови, лук, фасул, цвекло, тютюн, слънчоглед, фъстъци, ягода, касис, и по цветята- карамфил, гладиоли, гергина, роза Възрастното има окосмено сиво-кафяво тяло. Развива 2-3 поколения годишно и зимува като какавида в почвата на дълбочина 5-10 cm. Пеперудите от презимувалото поколение летят в края на април и началото на май. Пеперудите от второто поколение летят в края на юни и юли. Те вредят главно по цвеклото, като скелетират грубо листата и остават само жилките. При доматите навлизат в плодовете, а при тютюна повреждат плодните кутийки. Когато се развие трето поколение, пеперудите летят в края на август и през септември. Гъсениците вредят по цвеклото, цветното зеле, късното главесто зеле и по други гостоприемници.

 Какавидите от трето поколение и част от какавидите от второто поколение остават да зимуват. Нагризват листата и дълбаят ходове в главите на зелето, в резултат на което зелките загиват или са негодни за употреба. При цветното зеле (карфиола) те се вгризват в съцветието. На мястото на повредата то потъмнява и губи пазарната си стойност. Борбата започва при поява на първите гъсеници. Инсектициди които може да се ползват срещу неприятеля са: Нуреле Д -7 мл, Децис 2,5 ЕК -4 мл, Фюри 10 ЕК -1 мл, Вазтак Нов 100 ЕК – 3 мл, Алтакор 2 гр, Карате Зеон 2 мл, и др. Дозите са за 10 л. вода.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1