Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Използване на серниста киселина и калиев метабисулфит

Използване на серниста киселина и калиев метабисулфит

 
Серният двуокис, който се получава при изгаряне на сяра, много отдавна се използва за дезинфекциране и запазване на винарските съдове. Сравнително по-късно започва и използването му за борба срещу вкисването, пресичането и цветясването на вината. Вината, получени при правилно използване на серен двуокис, в сравнение с вината, произведени без серен двуокис, имат по- висок алкохолен градус, по- силен и траен цвят. Освен това ферментацията протича по- нормално и получените вина са по-малко податливи на болести. Серният двуокис е особено необходим, когато гроздето има загнили и плесенясали зърна.

На пазара се предлагат серниста киселина 6 % и калиев метабисулфит, които се използват за тези цели. Серният двуокис от тези продукти се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта рязко променя цвета си (избледнява). През време на ферментацията голяма част от серния двуокис излита и цветът на мъстта се възстановява. За да се избягват нежелани последствия, сернистата киселина или калиевият метабисулфит трябва да се поставя веднага след смачкването на гроздето в кашата или в отделения сок. По време на ферментацията голяма част от серния двуокис излита, друга се окислява до сярна киселина, а в готовото вино остават само незначителни количества.

Сернистата киселина представлява безцветна течност остра задушлива миризма. Тя трябва да съдържа около 5-6 % серен двуокис. На открито сернистата киселина бързо изветрява, при което всички метални предмети корозират. Съхранява се добре в затворени стъклени или пластмасови съдове. При работа трябва добре да се внимава, тъй като тя е нестабилна и отделя много серен двуокис, който може да причини редица сериозни неприятности. Дозировката е 1 мл. на 1 л. мъст.

Калиев метабисулфит представлява бяло кристално вещество с лека, но остра и задушаваща миризма на серен двуокис. Разваря се много лесно в гореща вода и по-трудно в мъст. 10-15 гр. на 100 л. мъст за първоначална ферментация.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1