Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - И растенията се нуждаят от чистота

И растенията се нуждаят от чистота

 
Чистотата е много важна за стайните растения, преди всичко за тяхното здраве. Ако не пазите чистота, растенията ви могат да се разболеят.Прахта вкъщи се лепи по листата на растенията така, както и по всеки друг предмет. Но последствията за тях са доста по-сериозни. Запушвайки порите им, тя пречи на дишането и намалява количеството светлина, което получават. Освен това покритото с прах цвете губи от красотата си. Сега, през зимата в сухия въздух на отопляемите помещения най-много прах се стеле върху повърхността на листата на стайните растения - те изпаряват влагата, която прави частичките прах по-тежки.

Особено много този проблем засяга растенията с широки листа. Ако те са плътни и достатъчно здрави, може периодично да се почистват с мокра кърпа (например фикусите). За тези, които понасят добре пулверизирането, т.е. повечето растения, чиито листа не са покрити с мъхче, е полезно от време на време да се прави душ. Саксията се увива добре, така че пръстта да не изпадне и по възможност да не се намокри излишно. Струята не бива да е силна, за да не нарани листата, най-удачно е да се използва ръчен душ. Ако обаче цветето е напъпило или има цветове, отложете къпането.Важно е всякакво почистване на цветята от прах да се извършва много внимателно. През лятото трябва по-често да миете растенията, около веднъж в седмицата. През зимата тази операция трябва да се прави само при много голямо замърсяване, тъй като през студените месеци растенията се намират в стадий на покой и няма нужда да се активизира растежа им. Не се изкушавайте да използвате електроуреди, дори на най-ниска степен. Пипайте много леко, за да не нараните растението. Има различни видове спрей за полиране на листата, предпазващи от полепването на прах. Те не могат да се използват при всички растения, но за тези с многобройни гладки листа са добро решение. Повечето от тези препарати имат и подхранващо действие. Все пак при покупка трябва да се прочете за какви растения е подходящ даденият спрей и колко често може да се прилага.

Когато листата са мъхести, нито спрея, нито мократа кърпа са за препоръчване. Такива листа не е хубаво да се мокрят, но могат да се „метат" от прахта с мека четчица - за рисуване или за грим. Това е подходяща терапия и за кактусите и сукулентите. За да не се задържа прах по растението, трябва да се премахват своевременно изсъхналите листа и цветове, които имат свойството да привличат дребните частици. Периодичното почистване на цветята е подходящ момент да проверите дали няма вредители или болести. Ако изсъхналите листа са повече от обичайното или забележите повреди по тях, растението може би се нуждае от помощ.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1