Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Кайсия сорт Маркулещи

Кайсия сорт Маркулещи

 
Срок на зреене:20-30 юли  

Опрашители: Самоплоден

Произход: Сортът е от румънски произход, получен чрез кръстосване на Луизетова x Силистренска 305. У нас е внесен през 1965г. Основен стандартен сорт, разпространен във всички кайсиево производителни райони в страната.
Агробиологична характеристика: Дървото е умеренорастящо, с кълбовидна, умерено гъста корона. Скелетните клони излизат под не много остър ъгъл. Добре са гарнирани с обрастваща и плододаваща дървесина. Цъфтежът е средно ран. В плододаване всъпва четири години след засаждането. Отличава се с добра устойчивост на късно кафяво гниене и ниски температури. Плодовете узряват през третото десетдневие на юли, седем дни след Унгарска кайсия, зреенето е дружно и позволява механизирано прибиране на плодовете. Те са едри, със средно тегло 44g., овалноудължени, леко сплеснати при основата и връхната част, с леко грапава повърхност. Дръжчената ямичка е широка с врез при основата. Кожицата е оранжева, с руменец по огряваната страна, появяващ се още преди началото на зреенето. Месото е оранжево-жълто, сочно, стегнато, сладко –възкисело, ароматично, с много добро качество. Костилката е средно-едра, със средно тегло 2g., съставляващо 4, 5% от теглото на плода, елиптична, силно сплесната отстрани, с добре очертан гребен, отделя се от месото. Ядката е сладка.
Технологична характеристика: Плодовете издържат на манипулация и транспорт. Съхраняват се до 8-10 дни. Подходящи са за консумация в прясно състояние и за преработка в компот, конфитюр и нектар.
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1