Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Какво означава хибриден сорт и предимствата му

Какво означава хибриден сорт и предимствата му

 
Хибридите не са ГМО ( Генно-модифицирани сортовe)

Подбирането на родителски сортове с ценни и контрастни качества с висока комбинативна способност се получават хибридни сортове, които съчетават в себе си най-важните стопански качества, които е трудно и невъзможно да се съчетаят в един директен сорт. В резултат на сложни взаимодействия хибридните сортове се отличават с много висока жизненост, дружнозрелост и добивност, по-добра приспособимост към променящите се условия на средата и не на последно място по-добра устойчивост на болести.

Характерно за хетерозисните (хибридните) сортове е, че те се отличават с много изравнена продукция с висока пазарна стойност. Често в тях са включени гени, които подобряват качествата на плодовете напр. - доматите са без зелен пръстен около дръжката, без ребристост и с хубави гладки плодове и др.

Много важно е и създаването на сортове, устойчиви на важни стопански болести, които при екстремни условия биха могли да унищожат реколтата.

Известно е, че хетерозисните семена се използват еднократно. От получените плодове не могат да се вземат семена за следващата сеитба, защото от тях се получават разнообразни форми включващи родителските сортове. Тъй като производството на хибридни семена е по-сложно, тяхната цена е по-висока, но това е един разход, който се отплаща многократно.

 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1