Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Как да приготвим разтвор за растителна защита

Как да приготвим разтвор за растителна защита

 
Много от хората, занимаващи под някаква форма със земеделие, смятат, че придържането към технологията на отглеждане на дадена култура съвсем не е необходимо. Други пък си мислят, че фактът, че са израсли на село или са виждали кое как се прави, им дава необходимите познания. Особено важно е да се знае как правилно да се използват пестицидите. Защото тук рискът не е свързан само с получаване на продукция. Могат да се случат непоправими неща с хора, птици и не на последно място да се нанесат огромни щети на околната среда. Ако искаме да постигнем резултат – да предпазим растенията и себе си, трябва да се работи много прецизно и точно. Особено важно е да се знае как правилно да се използват различните препарати. Преди зареждане на пръскачките разтворите се филтрират през фина цедка или тензух.

Много често допускана грешка е поставянето на препарата направо към цялото количество вода. С това рискуваме да не се разтвори или да се утаи и рискът да бъдат унищожени растенията е много голям. Той трябва най-напред да се разтвори в малко количество вода и след това на тънка струйка, при постоянно разбъркване, да се прибавя към останалото количество вода. Това правило трябва да са спазва особено, когато препаратите са с маслена консистенция.  Ако препаратът е течен и е посочено, че трябва да се използва 3-процентна концентрация, това означава, че 3 литра от него се прибавят към 97 л вода. Грешно е 3-те литра да се наливат към 100 л вода. 

При приготвяне на работните разтвори от течни препарати резервоарът на пръскачката се налива 2/3 с вода. Необходимото количество от препарата се разбърква в отделен съд с вода, след което се сипва в пръскачката и се долива останалото количество вода. 

При работа с прахообразни препарати за получаване на хомогенизиран разтвор е необходима двустепенна подготовка. Първо се приготвя основния разтвор. Той се получава като в отделен съд към измереното количество от препарата се добавя по малко вода с постоянно разбъркване, докато се получи концентриран разтвор. Този разтвор се разрежда до получаване на суспензия, получената смес се добавя в резервоара на пръскачката, разбърква се и се долива с вода както при течните препарати.

Върху етикетите на малките опаковки също е посочена необходимата доза. Ако ви е необходим 0,4-процентен разтвор, това означава, че при приготвянето на 10 л разтвор се използват 40 г, за 50 л разтвор ви трябват 200 г. И този разтвор е с концентрация 0,4 процента. При подготовка на комбинирани работни разтвори е необходимо да се ползва таблицата за смесимост или се прави тест. При комбиниране на листни микроторове с препарати за растителна защита, разтворът от листните торове се добавя последен в пръскачката. Всички разтвори трябва да се използват веднага, а след работа, особено когато е пръскано с хербициди, пръскачката трябва да се измие с 1-процентов разтвор на сода бикарбонат или амониева селитра.

При подготовката на комбинирани разтвори е необходимо да се ползва таблица за съвместимост или се прави тест.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
статия
 1