Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
 • В кой раздел бихте искали да се увеличи асортимента?
   
 • семена за зеленчуци
   
 • семена за цветя
   
 • овощни дръвчета и храсти
   
 • декоративни дървета храсти
   
 • луковици
   
 • друг
   
 • Защо гласувахте така:
   
 •  
Резултати
 
 

Начало - Калина - офика

Калина - офика

 
Красотата на дървото офика, известно още и като калина или самодивско дърво (Sorbus aucuparia), може да се наблюдава през всички сезони. През пролетта то има тънки, тесни и светлозелени листа. През лятото е обсипано с бели цветове, а през есента листата му се обагрят в топло кафяво и яркочервено, а плодовете му – в червения цвят на средиземноморските корали. Птиците много обичат да похапват от плодовете на това диворастящо дърво. Разпространено е мнението, че то може и да е отровно. Това понякога е толкова вкоренено в съзнанието на хората от определени региони, че е немислимо да бъде изкоренено. Трябва да признаем, че наистина – когато се консумират в голямо количество пресни плодове, може да оставят стипчив и кисел вкус, да предизвикат диария и отпадналост, но в никакъв случай не са отровни.

Къде се среща в природата?
Дивата офика се среща предимно по скалисти места, край гори на надморско ниво до 2400 м. Човекът обаче я е пренесъл по-близо до себе си, като я сади по булеварди и паркове. Между офиката и птици като кос и хвойнов дрозд, които се хранят с плодовете на това дърво, съществува симбиоза. Когато плодовете му узреят през септември, птиците веднага ги нападат. Твърдите семенца от плодовете преминават през стомашно-чревния тракт на тези птици, без да бъдат усвоени, и след това се отделят от тях чрез екскрементите. По този начин семенцата се разпространяват навсякъде. Така птиците несъзнателно участват в размножаването на това дърво и в осигуряването на природния баланс. 

Отглеждане в градината  
Офиката не е капризно растение. Може да вирее във всякаква почва, дори и в песъчлива или глинеста със северно изложение. Издържа на прекомерна сянка, суша или влага. Може да се засее на всякакво място с отстояние от 2,5-3 метра. Не се нуждае от специални грижи, за да расте.

Описание - Дърво, високо до 16 м, със светлосива лъскава кора. Листата са нечифтоперести, с 5-11 листчета, продълговато ланцетни, голи или окосмени, неравномерно назъбени. Цветовете са бели, разположени в сенниковидни съцветия. Чашката и венчелистчетата са петделни с многобройни тичинки. 

Плодът е червен, валчест, обикновено с 3 семена.  
Цъфти май-юни.
Разпространение - Из горите в няколко форми. Често засявано декоративно растение.

Плодовете на офиката oще от древни времена са използвани като лекарствено средство. Те съдържат витамини С, Е, К, Е, каротин, глюкоза, фруктоза, органични киселини и танини. Офиката е лечебна при хипертония, атеросклероза, има диуретичен ефект и кръвоспиращо действие. Сок от офика се използва в народната медицина при хемороиди и гастрит. Плодовете на офиката могат да се съхраняват в стъклени буркани в хладилника няколко месеца. Те могат да се замразят във фризера и след това да се размразяват на части, когато е необходимо. Плодове на офиката съдържат сорбинова киселина, притежаваща бактерицидни свойства. Хората, които ядат през деня по 10 плода от офика, ще бъдат в състояние напълно да забравят за главоболието, безсънието и високото кръвно налягане. Плодовете от офиката забавят развитието на Staphylococcus Aureus и дизентерийните бацили. При заболявания на стомаха една супена лъжица плодове се вари една минута в чаша вода, престоява час. Прецежда се. Пие се половин чаша три пъти дневно преди хранене при заболявания на стомашно-чревния тракт, особено при ниски рН. При дизентерия сок от офика и пресни плодове се приемат по 100 грама до 3 пъти дневно, 20-30 минути преди хранене. При хипертония и атеросклероза се пие пресен сок 50 мл. в продължение на две седмици. Ако се пие сок офика дълго време, може да се излекуват дори хемороиди. Този сок действа по-добре, отколкото слабителните средства. Пиенето на сок трябва да бъде 3 пъти на ден по 2 чаши с добавка на захар, изпийте и чаша вода. 

Не трябва да се увличат по офиката хората с ниско кръвно налягане, при тях ежедневната консумация е една супена лъжица сок от плодове или 15 плода.

Корените са пакетирани в стърготини и обвити в стреч фолио и без специални грижи се съхраняват 2 - 3 месеца (на хладно и тъмно място).


 
Продуктът не се предлага в момента.
 1