Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Киселец широколистен

Киселец широколистен

 
Нов средно ранен сорт с вегетационен период 40-50 дни.Листната розетка е с диаметър 7-10 см. и висока 20-30 см. с високо съдържание на витамини.Листата са нежни,зелени и гладки.От 12 м. се събират в 5-6 кг.Семената се засяват на постоянно място края на февуари-началото на март разпръснато или ан редове с междуредово разстояние 15-20 см и дълбочина 1,5 см.Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дек.

Киселецът (Rumex acetosa) е пренесен в Европа от Азия. Отглежда се във всички страни на Европа и Северна Америка. Има селекционирани много сортове. Той е един от най-ранните пролетни зеленчуци. Използват се свежите листа за салати, супи, пюре, гарнитури и като подправка на зеленчукови консерви. Листата са богати с витамини (С, В1, В2, РР, каротин), белтъчни вещества, минерални соли на калия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини.
Киселецът е многогодишно растение с месест вретеновиден корен. Листата са цели, копиевидни и яйцевидни, светло- и тъмнозелени, с дълги дръжки, събрани в стелеща се или приповдигната розетка. Дръжките и нерватурата им са с червен пигмент под влияние на ниските температури. Цветовете са малки, червеникави, събрани в съцветие-метлица. Стъблото достига височина 50-60 см. Плодът е орехче, с кафяв цвят, блестящо, тристенно, дълго около 2 мм. 
Киселецът се отглежда на едно място 3-4 години. Растенията не са взискателни към почвата, но когато се отглеждат на бедни и сухи места, листата издребняват и загрубяват. Когато неблагоприятните почвени условия са съчетани с висока температура, растенията много бързо преминават към генеративна фаза. При нормални условия те образуват цветоносно стъбло през втората година. Киселецът не е взискателен към светлината и може да се отглежда като подкултура или в по-засенчени участъци. Като многогодишна култура изисква ежегодно торене с органични минерални торове, за да се осигури по-богата и качествена реколта от листна маса.
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1