Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Киселец див тип

Киселец див тип

 
Многогодишно тревисто растение отглеждано като най- ранния листен зеленчук. Богат на витамини и минерали, висок около 60 см, със сочни стъбла и листа. Листата са продълговати, дълги 7-15 см, с кисел вкус. От тях се приготвят различни салати и ястия. Може да се консервира и cемената се засяват на постоянно място края на февруари - началото на март разпръснато или на редове с междуредово разстояние 15-20 см и дълбочина 1.5 см. Сеитбена норма: 1.5-2 кг/дек


Киселецът (Rumex acetosa) е пренесен в Европа от Азия. Отглежда се във всички страни на Европа и Северна Америка. Има селекционирани много сортове. Той е един от най-ранните пролетни зеленчуци. Използват се свежите листа за салати, супи, пюре, гарнитури и като подправка на зеленчукови консерви. Листата са богати с витамини (С, В1, В2, РР, каротин), белтъчни вещества, минерални соли на калия, желязото и фосфора, ябълчена, лимонена и янтарна киселини.

Киселецът е многогодишно растение с месест вретеновиден корен. Листата са цели, копиевидни и яйцевидни, светло- и тъмнозелени, с дълги дръжки, събрани в стелеща се или приповдигната розетка. Дръжките и нерватурата им са с червен пигмент под влияние на ниските температури. Цветовете са малки, червеникави, събрани в съцветие-метлица. Стъблото достига височина 50-60 см. Плодът е орехче, с кафяв цвят, блестящо, тристенно, дълго около 2 мм. 

Киселецът се отглежда на едно място 3-4 години. Растенията не са взискателни към почвата, но когато се отглеждат на бедни и сухи места, листата издребняват и загрубяват. Когато неблагоприятните почвени условия са съчетани с висока температура, растенията много бързо преминават към генеративна фаза. При нормални условия те образуват цветоносно стъбло през втората година. Киселецът не е взискателен към светлината и може да се отглежда като подкултура или в по-засенчени участъци. Като многогодишна култура изисква ежегодно торене с органични минерални торове, за да се осигури по-богата и качествена реколта от листна маса.
 
За поръчка
  • 5 г - 0.8 лв
  • бр.
 1