Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
 • Откъде научихте за нашия сайт и електронен магазин?
   
 • От Интернет търсачка (Google или други).
   
 • От Фейсбук.
   
 • От печатна реклама.
   
 • От приятел/познат.
   
 • От препратка от друг сайт.
   
 • Попаднах случайно.
   
 • Защо гласувахте така:
   
 •  
Резултати
 
 

Начало - Маслина Olea Europaea (21 cm) височина 75 см

Маслина Olea Europaea (21 cm) височина 75 см

 
Маслините са род бавно растящи, но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae).Тя е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец.Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Има данни за отглеждането и отпреди 4 000 години преди до нашата ера.Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава. 

Плодове
Плодът на маслината е костилков с месест околоплодник с дебелина от 0,2 до 1 сантиметър. Формата му е кръгла или овално удължена. Цветът на кожицата варира от виолетов до черно-син. Костилката е заострено-вретеновидна или със заоблен връх. Масата на плодовото месо съставлява 65-95 % от общото тегло на плода, в зависимост от сорта. Голямата хранителна стойност на маслиновите плодове се дължи на високото съдържание на масло (зехтин)-50-70 % от сухото тегло на плода.Маслото (зехтинът) е най-лесно усвоимо от организма в сравнение с другите растителни масла. Въздейства добре върху черният дроб и храносмилателната система.

Температура.
Маслината е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове. Въпреки това тя се нуждае от определен климат - горещ през лятото, мека зима и много слънце. Студоустойчивостта и зависи до голяма степен от сорта и възрастта на дървото. Варира от минус 12 до - 18 градуса. Силните ветрове през зимата могат да причинят повреди по листата, пъпките и по-тънките клони. Най-чувствителни на ниски температури са цветовете на маслината - издържат до - 2 градуса. Зрелите плодове до – минус 3. 

Вода
Маслината притежава много голяма сухоустойчивост. За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие. Въпреки това за увеличаване на добивите в промишлените насаждения желателно е да се поливат. Доказано е че при напояване добивите се увеличават до 3 пъти, а размера на плодовете с 30-50 %. Най подходящо е да се полива:
- От началото на вегетацията до началото на цъфтежа.
- При нарастване на плодовете, до началото на пигментацията им (при засушаване плодовете се набръчкват).
Светлина.
Маслината е светлолюбиво растение. Не понася засенчването. По високи добиви и по качествени плодове се получават, когато маслината се отглежда на южни, добре огрени от слънцето склонове.

Почва
Маслиновите дървета са по-малко взискателни от другите овощни видове и могат да растат и в бедни почви. Дори понасят известно засоляване.Подходящи за нея са леки, аерирани, водопропускливи и чакълести почви.Добре понася и варовити почви.Неподходящи за нея са тежките, глинести и влажни почви с високо намиращи се подпочвени води.

Резитба на маслините
С цел да дава повече плод. На дърветата се извършват подходяща резитба. В първите години се правият леки резитби за отстраняване на счупените клони. Оставят се 3-5 главни клона около централния клон на 20-30 см един от друг. Тази резитба е за доброто оформяне на короната. Резитби за плододаване – маслините произвеждат плодове на клоните от миналата година, затова много зелени клони са непродуктивни. Тя се извършва за да засили продуктивните клони, да се формира едновременна продуктивност за по-добро качествено, особено на маслините за консумация. В плодородните почви, с добро наторяване и напояване, маслината се нуждае от по-слаби резитби, защото всички клони се снабдяват адекватно с хранителни вещества. При маслините за консумация, се препоръчва леко подрязване на излишните клони веднага след формиране на малките плодчета. Когато имаме алтернативно плододаване се препоръчва силна резитба на долните буйни клони през зимата, ако през предишната година дръвчетата са плододавали обилно.

Растенията са засадени в саксии с диаметър 21 см.
Височина 75 см.
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1