Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Мушмула Местна

Мушмула Местна

 
Мушмулата е средно развито дръвче или храст, с размери от 3 до 4 метра спадащо към семковите овощни видове. Родината на мушмулата е Кавказ. У нас е разпространена навсякъде из страната, но като единични дървета. Листата са едри, от долната страна силно мъхести. Цъфти късно, затова почти не страда от пролетните мразове. Плодовете обикновено имат по-светла или по-тъмна сивокафява кожица, грапава, твърда и жилава. Плодовото месо е бяло. При дървесна зрялост то има силно тръпчив вкус, което прави невъзможна консумацията му. След престояване угнива подобно на дивите круши (благородно гниене) и получава приятен и сладък вкус. Плодовете се берат късна есен след падането на първите слани. Мушмулата няма голямо стопанско значение. Плодовете се употребяват за консумация в прясно състояние и преработка. Плодовете съдържат захари, минерални соли, много дъбилни вещества и витамини. Освен като храна се препоръчват при заболяване на жлъчката, на черният дроб, бъбреците и при стомашно-чревни разстройства.
Мушмулата е невзискателна към климат и почва. Вирее навсякъде стига да не са крайно бедни и чакълести. При нашите климатични условия не е наблюдавано измръзване на този овощен вид.

Разстояние на засаждане.  Засаждането е също като при другите овощни видове. Разстоянието на засаждане е 3х4 метра. Плододава още през 2-та година от засаждането. Живее до 40-50 години. Формира се като свободно растяща или подобрена етажна корона, с височина на стъблото 50-60 см. При отглеждането на мушмулата  на делова подложка трябва да се избършат няколко поливки през годината. Почвата се подържа в черна угар. Наторяването влияе положително върху добивите, едрината на плодовете и развитието на дръвчетата. През първите 2-3 години не се извършват резитба, но при стъпването и в пълно плододаване някой клони застаряват, короната се сгъстява и е необходима резитба за просветляване. Икономически важни болести са загиването на завръзите. Неприятели са бяла овощна пеперуда и листни въшки.

*ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕХНОЛОГИЯТА НА ЗАСАЖДАНЕ ЩЕ НАМЕРИТЕ -> ТУК
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1