Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Сеитба на моркови

Сеитба на моркови

 
В нашата страна морковите се засяват преди зимата, рано напролет и късно през лятото. Първият начин осигурява по-ранна и по-качествена продукция. Най-подходящи са равни или слабо наклонени на юг места с богати почви. От голямо значение е и изборът на сорта, сега е добре да засеете Нантски, Амстердам, Шантане и др. Успехът ще зависи много и от добрата подготовка на мястото - да е дълбоко изорано и да са внесени фосфорни и калиеви торове. След това подгответе много добре почвата. Тя трябва да е много рохкава, тъй като кореноплодите се деформират. 

В малката градина вместо кавали може да се подготви висока леха Оформете браздички, като разстоянието между тях е 20 см. За улеснение, за да засеете по-равномерно, смесете семената с фин пясък. Дълбочината на сеитба трябва да е 0.5-1 см. Отгоре покрийте с почва, която може предварително да смесите с добре разложен оборски тор или компост. Сеят се сухи нерътени семена, иначе има опасност да измръзнат и да не поникнат. След това се заглажда и притъпква мястото. След сеитба една от най-важните грижи е да не се допускат образуване на почвена кора преди поникване на семената, излишната почвена влажност също води до спиране на растежа и влошаване качеството на кореноплодите. Преди да поникнат семената могат да се третират със селективни хербициди, за да предпазите площа от плевели такива са Афалон 45 СК, Калин Фло , Пендиган 33 ЕК 

Морковите, засети преди студовете, са с по-силен оранжево-червен цвят, те имат повече каротин. Растенията ще поникнат рано напролет, посевите ще са по-изравнени, а стрелкувалите стръкове - ще са малко. В началото на юни ще имате пресни моркови. Необходими са 6 г на 10 кв. м.

 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1