Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Сколопендри

Сколопендри

 
Тази година след обилните валежи се наблюдава масово размножаване и нарастване на популацията на един вид стоножки, които може да се наблюдава в панелните жилища, дворовете. Сколопендрите изскачат от всевъзможни фуги, улуци и козирки, където има остатъчна влага.

Сколопендрите (Scolopendra) са род многоножки, Scolopendra cingulata e представител на стоножките на територията на България.

Scolopendra Cingulata (налична във всички региони на България) достига 10-25 cm дължина и 1 cm ширина. Тялото ѝ е кафеникаво, черно, червено или бежово (различни нюанси на кафявото, от червено, до шоколадово кафяво и черно, с жълто оранжеви, червени и по-рядко светло сини крака, с ясно очертани правоъгълни сегменти. Техният брой може да стигне до 350. Тя снася от 15 до 30 яйца и за да ги опази на топло и влажно през следващите още няколко седмици, се увива около тях неподвижно. През този период тя няма възможност да се храни. След като се излюпят, малките сколопендри остават при майката още известно време, преди да се разпръснат. Сколопендрата предпочита влагата и по-високата температура. Може да бъде забелязана по скалисти терени, под камъни, цепнатини, под корите на дървета, много често може да се срещне и в жилищни домове, вилни зони, водоизточници, включително канализационната мрежа. По-разпространена е в страните с тропичен климат.

Опасната стоножка напада предимно нощем и е много бърза. Главата й е снабдена със здрави челюсти, пълни с отрова. Според биолозите обаче тя напада само, ако е била атакувана от човека. Сколопендрата се различава с раздразнителен и нервен характер, което е подпомогнато от липсата на зрение - различават само светлината и тъмнината. Това я прави подозрителна, а в отговор на заплахата тя предпочита да атакува, впръсква отрова в жертвата с паралитично действие чрез шиповете на опашката и челюстите.

Ако се наложи да убиете сколопендра, бъдете внимателни, защото след удар с предмет най-често симулират, като стоят неподвижно, а при следващ удар атакуват. Използвайте остър предмет, за да я застопорите и разчлените, или огън. Не докосвайте тялото на животното с незащитени ръце, използвайте пинсета с по-дълги рамена. Като химически средства се използват биоцидните препарати, които се използват за хлебарки, мравки и др, като Айкън 10 КС , Бандит 10 ЕК, Алфабан Супер МЕ , Ектомин 100 ЕС , Биоципертокс. Също така може да се използват капаните за хлебарки и лепила.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1