Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - годжи бери 3 годишен храст

годжи бери 3 годишен храст

 
растението се предлага на гол корен
височина до 1.5 м.

Годжи Бери Goji berry, Лиций,Мерджан, Лициум, (Lycium Barbarum, Lycium Chinense, Wolfberry) - азиатско растение от семейство Solanacea. Годжи бери е родственик на картофа, домата, които принадлежат към семейство картофови. Поради изключителните си лечебни и хранителни стойности, богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали растение преди около 5 хиляди години. За да се запази плода, той се изсушава до консистенция, близка до тази на стафидата.

Разстояние на засаждане: При промишлено отглеждане 2-2.5 м между редовете и  1.5-1.80 м между растенията вътре в реда, и 1.5 м между редовете, 1 м вътре в реда  за домашни градинки или по-малки насаждения, при които обработването ще бъде ръчно.

Goji berry е Добре разклонен храст, който има многобройни тънки, изправени леторасти, достигащ височина и ширина до 2,5-3 метра.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТУДОУСТОЙЧИВО РАСТЕНИЕ! Може да се отглежда на над 1 000-1 200 метра надморска височина! Непретенциозно растение, което с успех може да се отглежда на всякакъв вид почви -от глинести до песъчливи и бедни, на почви с алкална и кисела реакция!

Най-добре се развива на слънчеви места защитени от силните ветрове. Не понася силните засушавания и прекомерното преовлажняване.

Цветовете са бледо лилави с дълги дръжчици, красиви, появяващи се в пазвите на листата по един или няколко. Цъфтежът е през юли и авгус - продължителен.
Листата са тясно елиптични, сивозелени.

Плод - Оранжево-червен, дребен. Познато е като храната на столетниците, използва като виагра, активно бори раковите клетки и целулита, преждевременното стареене на кожата и редица сериозни заболявания. Регулира и подобрява работата на имунната система. Плодовете на Годжи Бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата. Консумирайте goji berry ако се чувствате уморени или отпаднали, имате болка в очите или зрението Ви изневерява. Лиций пречиства организма от токсични вещества. Годжи Бери е полезна билка за черния дроб, бъбреците, очите, подсилва организма, дава енергия.

Плодовете на Годжи бери съдържат редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен, витамини B1,B2,B6,A,E,C. Според последните проучвания, количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в Цитрусите. Смята се, че това е плодът с най-високи съдържания на витамин C сред всички познати до момента. 
Известно е още като "Плодова Виагра","Търсач на Удоволствия","Склуптор на Целулита","Императорското плодче" 

Растението Годжи бери се отглежда много лесно. Растат във всякакъв вид почва (даже и най-бедната). Доста са сухоустойчиви и издържат на сянка, въпреки че на слънце плододават по-обилно. Растенията започват да плододават на втората година след засаждането, а около четвъртата встъпват в пълно плододаване. Цветовете се появяват рано през лятото, а плодовете се берат до падането на сланите.

Годжи бери  се използва освен за добив на плодове и за жив плет и декорация в цветната градина.

Годжи бери може да се консумира директно или след накисване в хладка вода за около 10 минути. Препоръчителната дневна доза на тибетския плод  20-30 грама дневно, преди хранене. Може да се приготви и запарка като 2 супени лъжици лиций се сваряват в 0,5 литра вода.
В китайската медицина ГОДЖИ БЕРИ се използва при:
- Главоболие
- Високо кръвно налягане
- Импотентност, полово безсилие
- Диабет
- Ракови болести
- Преждевременно остаряване
- Недостиг на енергия и кръв
- Слабо зрение и очни заболявания
- Умора, отпадналост
- Висок холестерол в кръвта
- Шум в ушите
- Хроничен хепатит
- Анемия
- Безсъние
- Слаба имунна система
- Бъбречна недостатъчност
- Фригидност, стерилитет
- Сперматорея
- Остеопороза
- Атеросклероза
- Болки в кръста и коленете и др.
Основни елементи съдържащи се в Goji Berry:
Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на рH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект;

Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата;

Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината;

Витамин С – годжи бери има високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама) – същото съдържание като при портокалите;

Селен – има изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием;

Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо;

Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции;

Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций;

Калий – освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1