Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Домати Пловдивска каротина

Домати Пловдивска каротина

 
Индетерминантен сорт за средно ранно полско производство.  

Сортът е от генотип ВBmob+ mob+ с около 60% каротин и 40% ликопин от общата пигментация, която достига до 6,5 mg%. 

Плодовете са със средна маса на плода 70-80 гр., кръгли, гладки, средно твърди. 

Месестата част е червено оранжева. Съдържанието на витамин С 50 – 60  mg%.

Вегетационен период 115-118 дни.

Среден добив 4200-4800 кг/дка.

Предназначен за прясна консумация и промишлена преработка в сокове, детски и диетични храни.

Устойчивост на болести: Вертицилийно увяхване и фузарийно увяхване.

Нов домат гони мазнини и пази артериите
Домати "Пловдивска каротина" селектира Институтът за зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. От него вече започна производство на доматен сок.
Новият сорт и оригиналната зеленчукова напитка са богати на антиоксидантите бета-каротен, ликопен и витамин С, обясни Димитрина Костова, ръководител на проекта, финансиран от Европейския съюз.
Една чаша доматен сок набавя половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и витамин С.
Доматеният сок стимулира дейността на стомашно-чревния тракт и понижава риска от ракови образувания. Той може да разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване. Според учените доматеният сок укрепва костите и предотвратява опасността от остеопороза.
Високото съдържание на сухо вещество, общи захари и органични киселини в домата определят "Пловдивска каротина" като висококачествена суровина за производство на сокове и концентрати, каза Костова. А балансираният сладко-кисел вкус и нежната кожица правят сорта подходящ и за прясна консумация. Той се отглежда съгласно технологиите за средноранно полско производство на домати на висока опорна конструкция.
"Нашият сок е с типичен доматен аромат, плътна консистенция и отлични вкусови качества", изтъкна Костова. Тя го препоръча за деца и за възрастни, които спазват здравословни диетични режими.
Направен е без сол, консерванти, изкуствени аромати и оцветители.
При производството са използвани само свежо набрани домати. Не са добавяни полуготови зеленчукови пюрета, нишесте и др. Стерилизацията при температура под 100 градуса осигурява максимално запазване на биологичната и хранителната стойност.
При термична преработка на доматите количествата на бета-каротена и ликопена се запазват, а биологичната им активност нараства. Каротеноидите са едни от най-мощните антиоксиданти, които улавят свободните радикали, отделяни при обмяната на веществата като ненужни и отровни, причиняващи много болести, немотивирана умора, безсъние и безпокойство.
Каротенът и ликопенът са природно лекарство срещу тях. Те регулират работата на гените, управляват хормоните, тонизират имунните реакции и съдействат за правилната обмяна на веществата.
Селекционната програма на домати в пловдивския институт за зеленчукови култури "Марица" цели да възстанови и запази традиционните качества на българските домати.
За полиетиленови оранжерии и ранното полско производство, което е най-широко застъпено в нашата страна, институтът предлага например новия сорт домати "ИЗК Ники Д". Той е високопродуктивен и с добра адаптивна способност към неблагоприятните климатични условия. Устойчив е и на болести - тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване и нематода, изтъкват учените.
Доматите са изравнени по форма и едрина, добре оцветени, твърди и издръжливи на дълго транспортиране, не омекват при висока температура. Имат добри вкусови качества и стават както за прясна консумация, така и за преработка.
Институтът предлага богат избор от български сортове - "Соларис", "Яна", "Стела", "Топаз", "Марти", "Капри", "Невен". От преработвателната промишленост обаче тези сортове се търсят все по-малко.
С висока биологична стойност е новият сорт "Аля" от типа чери, сертифициран през 2008 г. от Патентното ведомство.
Узрелите домати не се пукат и са с приятен сладък вкус и наситен доматен аромат.
Този тип гроздовидни домати са нетрадиционни за българския пазар, но са изключително вкусни, богати на захари, киселини, витамин С и ликопин. Стават за свежа консумация, сушене и замразяване. Могат да се използват и за украсяване на салати и коктейли.
Автор: ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1