Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Зелени гъсеници ядат доматите и пипера

Зелени гъсеници ядат доматите и пипера

 
С настъпване беритбата на вече зрели зеленчуци и по- специално домати и пипер
Наши клиенти донасят растения, при които в плодовете се наблюдават зелени гъсеници, които се вгризват в сърцевината на плодовете ги унищожават.
Затова ще обърнем специално внимание на този вредител и да бъдем подготвени за борба с него.

КОИ Е ВРЕДИТЕЛЯ
Става въпрос за добре познат неприятел, които носи названието нощенка. По зеленчуците вредят няколко вида нощенки, които се разделят на подземни и надземни. В случая говорим за надземните нощенки, като най-често срещана е памуковата нощенка.

Инвазията на гъсениците, които поразяват най-вече доматите и пипера, е второто поколение на вредителя, който има три поколения в един сезон. Памуковата нощенка е опасен неприятел, който напада много култури, включително царевица, фасул, грах, но най-често се среща при доматите и пипера. Гъсениците й са големи светлозелени и с няколко по-светли ивици на гърба, а нагризванията на плода са основно външни и по-големи, правещи вход за други бактерии и гъби. Поразените домати и другите зеленчуци стават за храна и не са опасни, но продукцията губи търговския си вид.

Там, където веднъж е била памуковата нощенка, на следващата година отново се появява, категорични са експертите. И съветват земеделските производители, ако имат подозрения, че не са успели да предприемат съответните мерки за борба с инсектите, да не чакат, а да го направят, за да си спестят много по-големи проблеми. Най-големият проблем е, че веднъж проникнал в плода, колкото е по-възрастен вредителят, толкова по-издръжлив става при третирането с препарати и затова много трудно могат да бъдат унищожени. Единственото спасение е препаратите да се използват в ранното развитие на нощенката, когато е по-чувствителна към отровата.

 Химическата борба може да се проведе със следните инсектициди:

Алтакор  35 ВГ – 1,5 гр.,Конфидор Енерджи ОД - 5 мл.,Фюри 10 ЕК -4 мл.,Децис 2,5 ЕК – 5 мл., Вазтак Нов 100 ЕК -3 мл. На 10 л. вода, когато няма нападение след образуване на плодовете се третира през 10-12 дни,но ако се забелязват нападнати плодове третирането се извършва през 6 дни.

 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1