Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Бергения Cordifolia Purpurea ` 1 бр. №10551

Бергения Cordifolia Purpurea ` 1 бр. №10551

 
Сочната бергения е красавица с малко претенции. Тя се отблагодарява с пищен цвят, ако й осигурите сенчесто място. Бергенията се отнася към семейство Саксифрагови. Той възхищава с красивите си, здрави листа, които са богати на танин. Те заедно с красивите наситено розови цветове създават изящен акцент в архитектурата на градината. 

Родината на този издръжлив многогодишник е Алтай. От студа листата стават пурпурни.

Трудно е да объркате бергенията с някое друго растение. Коренището му е дебело, почти черно, стелещо се. От него израстват множество големи, плътни, кожести вечнозелени листа с гланцирана повърхност. Тъмнозелените листа с размер 22-35 см дължина и ширина имат овална, сърцевидна или тъпа форма. Те са събрани в гъста розетка и са много декоративни. В ранна пролет изпод снега се виждат сочните тъмнозелени листа на плътни здрави дръжки. Както и други рано цъфтящи, те ни радват след дългата зима. Постоянно зелени през топлите месеци, с настъпването на студа листата придобиват красив лилаво червен и бронзов оттенък, който се съхранява до пролетта.

Може да цъфти два пъти в годината
По време на цъфтеж е особено красив. Всяка пролет той дарява на дебелите прави безлистни цветоноси с височина до 40 см мили дребни цветове във вид на камбанки. Те са с восъчни налепи и са много ефектни. Формирането на цветовете става през есента. Продължителността на цъфтеж е от края на април до началото на юни. Възможно е вторично цъфтене, есенно – през август-септември. 

Най-доброто място за бергенията е полусенчестото. Дори и в следобедно време е желателно да я засенчвате от юг. На пълна сянка тя създава прекрасни масиви. Към почвата не е взискателен, предпочита обаче неутрална и леко основна почва, която е хранителна, добре дренирана на по-високи участъци и постоянна влага. В ниските места той расте и цъфти лошо, така както и корените, които постоянно се намират във вода, загниват. Растението е устойчиво на суша и студ, но при внезапни пролетни замръзвания пъпките загиват, а на пролетното слънце листата пък изгарят. Добре е за засаждането му да избирате северната стена на дома или на сенчесто място до живата ограда.

Бергенията не обича честото пресаждане. Добре се чувства на едно място до 10-15 години. Не се препоръчва да се дели по-често от 4-5 години, за да се осигури енергичен ръст и цъфтеж.

В древни времена от тях са правени много вкусна хранителна напитка, известна като монголски, сибирски или алтайски чай. Тя се приготвя от долните стари листа.  Те са сухи и черни, но не гният дълго време. Те не падат сами, понякога дори не могат да се отчупят и се налага да се режат. 
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1