Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Малина Тайбери (саксия)

Малина Тайбери (саксия)

 
Новият хибрид Тайбери (хибрид между къпина и малина) е един от предпочитаните плодни храсти напоследък, тъй като плодовете са ароматни и божествено сладки. Храстът е получен чрез кръстоска между малина и къпина и е доста трънлив. Отделните израстъци се стелят по земята, поради което е необходимо да се захващат за подпори. Храстът може да се отглежда от семена или от резници. 

Растението е бързо растящо и се нуждае от 4 кв. м пространство. Добре е да се засади в близост до ограда, стена или пергола.  Храстът не е претенциозен към почвени и други   условия на растеж.

Плодовете се берат, когато са напълно узрели (цветът им е тъмно червеникаво кестеняв). При брането централната ос се откъсва заедно с плода, както при къпините. Растението плододава през юли и август, когато храстът се покрива с множество едри съблазнителни плодове. Плодовете са два пъти по-тежки от средно голяма малина, по-дълги по размер и с тъмен пурпурен цвят. Вкусът им е превъзходен за прясна консумация или за приготвяне на различни десерти, по сладки са от малината и къпината, но са запазили известна тръпчивост.

Плодовете, след като са откъснати, е добре да се консумират пресни или сервирани със сметана (или други млечни храни).За да се съхранят за по-дълго тайберите се поставят в хладилник, но е важно да не бъдат влажни.  При съхраняване за по-дълъг период от седмица е добре плодовете да се замразят или да се бутилират на плодов сок.

Второкачествените плодове могат да се използва за приготвяне на конфитюри, желета и сладоледи. Резитба на храста се извършва в края на лятото чрез рязане на израстъците, които са плододавали през настоящата година. Не бива да се режат новите израстъци, иначе няма да има плодове през следващата година.

Вредители и болести по растението не са установени освен малиновия бръмбар и птиците, които нападат плодовете. 
Важно! Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук се представят в най-атрактивния им вид, цъфтеж или листно-декоративна украса.
Снимката е илюстративна и показва как ще изглежда растението след положените грижи!
Растенията са засадени в 12 см. саксии и могат да се засаждат на постоянно място от ранна пролет до късна есен.

Производител: Холандия

 
За поръчка
  • 1 бр. саксия - 12 лв
  • бр.
артикулен номер 31030
 1