Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Момина сълза Convallaria majalis

Момина сълза Convallaria majalis

 
От дълбока древност много народи почитали това удивително растение, разказвали легенди за него и го наричали най-съвършеното творение на природата. Неговата популярност се потвърждава от многобройните му местни наименования.

Днешното си наименование Convallaria majalis L. момината сълза е получила от древното си латинско наименование Lilium convalium, което в превод означава "лилия на долините". Така е нарекъл растението Карл Линей - лилия на долините, цъфтяща през май. Действително, момината сълза е роднина на лилиите и цъфти през май - юни.

Наричат момината сълза още "Стълбата на Яков", "Сълзите на Мария", майска лилия, ушенце на сърничка. Момината сълза е едно от първите цветя, възвестяващо идването на пролетта. Точно затова тя е станала символ на Христовото пришествие. Белотата на цветчетата, техният нежен аромат са направили растението символ на Дева Мария, особено на непорочното зачатие.

За нея поетът казва: "Момината сълза е отровна. Това знаят всички, но също толкова добре се знае, че извлек от нея помага на човешкото сърце да работи по-добре. По моему, не по-малко от този извлек за работата на сърцето помага и самата красота на нейните цветове, внушаващи допълнителен стимул за живот, защото сред малкото неща, които в края на краищата ще бъде жалко да оставим на земята, ще намери своето място и момината сълза, пролетното цвете, прекрасният и съвършен образец на вдъхновеното творчество на природата.

Момината сълза е многогодишно тревисто растение от семейство лилии, което достига до 25 см височина, с тънко коренище, пълзящо, хоризонтално, с многобройни тънки корени. Стъблото в долната му част е покрито със светло розови люспи. Цветоносното стъбло е без листа. Листата обхващат стъбълцето, те са едри, заострени, с продълговато-елиптична форма, с дъговидни жилки. Белите цветчета са дребни, бели камбанковидни, събрани в рехави класовидни съцветия и издават силен приятен аромат. Тичинките са 6. Цъфти през май - юни, червените плодчета се появяват през август - септември. Размножава се със семена и чрез разделяне на коренищата през есента. Новите растения започват да цъфтят след 2-3 години, после настъпва период на покой - също за 2-3 години.

Момината сълза изисква полусенчести, влажни места и леки, богати градински почви; на сухи почви расте бавно, цъфти слабо и не така продължително. Засажда се под храсти и дървета на по-влажни места и там където трева не расте. Цени се и за красивата листна маса.

Растенията се засаждат през пролетта на 20 см разстояние. През 3-4 години те се разсаждат, за да дават качествени цветове.

Растението е засадено в саксия с диаметър 8 х8 см 
многогодишно
*Снимката е илюстративна и показва как ще изглежда растението след положените грижи!
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1