Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Хелеборус кукуряк Ellen Picotee # 1 бр.

Хелеборус кукуряк Ellen Picotee # 1 бр.

 
опаковка с 1 бр.  
размер: I  
височина на растението: 40 см.   
многогодишно  

Кукуряк – ранният вестител на пролетта    
Той не блести с натрапчиво великолепие, не омайва със сложни цветове и екзотични нюанси, не претендира за гръмки епитети. Но ако в късна зима или ранна пролет се разхождате из горите и погледът ви се радва на пейзажа, със сигурност ще забележите кукуряка. Казват, че около обора, в който се родил Христос, разцъфтели смълчаните и смирено клюмнали камбанки на това растение. В памет на събитието някъде го наричат “Христова роза”  В Германия съществува традиция за Рождество да се подарява цъфнал кукуряк в саксия или на букет. Немците го наричат снежна роза и вярват, че се е появил от сълзите на овчарче, което нямало какво да подари на младенеца Христос.

На пръв поглед е нежен и уязвим, но крие много сила, за да превъзмогне студа, снега и леда. А лечителите знаят, че той притежава способността да облекчава болките ни и го използват като билка в рецептите на редица лекарствени средства.

Познат е като диворастящо горско цвете, но ще се изненадате колко видове и разновидности има. Цъфти в снежнобяло до белезникаво и жълто, във всички оттенъци на розовото, от нежен чист цвят до червено-пурпурно. Камбанките могат да бъдат с капки на ивици прости или кичести.

Отглеждане : За да цъфнат се нуждаят от слънце, но най-добре се чувстват на полусянка сред дървета и храсти. Издържат и на сенчесто място, стига поне през малка част от деня да ги огряват слънчеви лъчи. Отглеждайте ги на тежка, глинеста, дълбоко обработена почва, богата на хумус. При поливането, особено през лятото, почвата не бива да се оставя суха, но по-вредно е да се застоява вода. Могат да растат на едно място десетки години. Но ако решите, че външният им вид не е в най-добро състояние и се нуждаят от повече грижи, ги пресаждайте на всеки четири години.

Размножаване: Кукурякът се размножава чрез деление. Старите растения по-добре се делят и пресаждат в ранна пролет, докато коренът не е започнал да нараства, или през есента, когато активното нарастване е преустановено. Не обичат пресаждане и в първата година след това капризничат, растат лошо и не цъфтят, но все пак не умират. Отделните растения се садят в дупки дълбоки 30 см на разстояние 40 см едно от друго, после се полива обилно в течение на 15-20 дни.

Приложение: Заедно с кукуряците цъфтят ранните иглики, минзухари, синчец, кокиче, но те бързо изиграват своята роля и слизат от сцената, докато кукурякът, украсен с нови листа, съхранява декоративността си до края на сезона. Може да го поставите в градината под дърветата, в алпинеума. Прекрасно стои в по-диви градини, в паркове, където тревата не е много гъста и висока. Успешно се комбинира с други ранно цъфтящи многогодишни растения, а също добре се съчетава с момкова сълза, божури и иглики. Ефектен е и в букети. Отглежда се и в саксии. Доставя много радост и настроение.
 
Продуктът не се предлага в момента.
 1