Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Есента най-подходящото време за лечение на овощната градина

Есента най-подходящото време за лечение на овощната градина

 
Сега е моментът да се почистят всички рани по дърветата. Това е необходимо, защото през зимните месеци дръвчетата са изложени на по-голям риск. Освен на ниските температури, тогава те са подложени и висока относителна влажност на въздуха. Тези условия са благоприятни за развитието на гнилостни процеси в местата на раните, причинени от различни фактори (болести, неприятели, прегряване или измръзване). Можем да предотвратим негативните последици, като още сега през есента почистим всички рани по стъблото и дебелите клони на дърветата. За целта използваме остър инструмент и телена четка. Първо се премахва напуканата кора, която не се оставя под дървото, а се събира и по-късно се изгаря. След това почистваме прецизно раната, като стигаме до жива тъкан. Накрая дезинфекцираме с 3%-ов разтвор на син камък (30 грама на 1 литър вода) или с 5%-ов разтвор на зелен камък (железен сулфат). Разтворът се нанася с четка. Почистването и дезинфекцията на раните се прави преди варосване на дръвчетата.

По дърветата остават да зимуват причинителите на редица болести: съчмянката по костилковите, кафявото гниене, къдравостта по прасковата, струпясването по крушите и ябълките, бялата ръжда по черешата, червените листни петна по сливата и др. Освен това преживяват и много неприятели: плодовите червеи, щитоносните въшки, яйцата на акарите и листните въшки, щитчетата на ябълковия молец и др. На повърхността на почвата и в нея най-често зимуват листоминиращите молци, крушовата дървеница, лъжегъсениците на ябълковата и крушовата плодови оси, на черната сливова оса, какавидите на черешовата муха и др. През пролетта вредителите отново се появяват и започват своята вредна дейност. Провеждането на необходимите есенни мероприятия дава възможност да се унищожат източниците на зараза, в които неприятелите и причинителите на болести се запазват и презимуват. Изрязват се и се унищожават и гнездата на листогризещите гъсеници – бялата овощна пеперуда, златозадката, яйчните купчинки на гъботворката, яйчните пръстенчета на пръстенотворката.

В по-топлите дни има възможност и за започване на резитбата за прореждане и просветляване на короната. След като опадват листата и температурите много подходящо е използването на защитно силиконово масло, което освен, че задушава под кората яйцата на акари и въшки предпазва дърветата от измръзване, използва се 120 мл. на 10 л. вода.

През есента, най-често в началото на ноември, когато са опадали около 80 % от листата, се извършва първото пръскане срещу къдравостта по прасковата с 2% бордолезов разтвор. След листопада с 2 % бордолезов разтвор се пръскат и костилковите видове срещу съчмянката и кафявото гинене. В ябълковите и крушовите градини, в които през годината е имало силно нападение от струпясване веднага след обиране на плодовете се пръскат дърветата и окапалите листа с 5 % разтвор от карбамид. След пълния листопад се пръскат само опадалите върху почвата листа.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1