Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Зелев молец – сериозен вредител при кръстоцветните култури

Зелев молец – сериозен вредител при кръстоцветните култури

 
Зелевият молец е широко разпространена у нас. Напада всички видове зеле, алабаш, ряпата, броколи и др. Вреди гъсеницата, която първоначално прави мини в листата, след около 2-3 дни напуска мините и започват на нагризват листата. Младите гъсеници се хранят с от долната срана, без да нарушават горният епидермис на листата. По-възрастните гъсеници се хранят с всички части на растенията. Те изгризват листната тъкан и напускат от горната повърхност на листа. Този вид увреждане се нарича "прозоречно", тъй като тя дава облика на полупрозрачни прозорци на листото. В случаи на тежко заразяване почти цялото растение може да се повреди. Зелевият молец поврежда връхната пъпка на растението, което възпрепятства образуването на глави.

При карфиола гъсениците влизат в съцветията и ги нагризват. Гъсениците са много опасни за разсада, тъй като изгризват вегетационният връх на младите растения.

Зелевият молец има 4-6 поколения годишно, презимува като какавида по-рядко като пеперуда, под растителни остатъци, под листа и буци пръст. Летежа на пеперудите започва от края на април. Женските снасят поединично или по 3-5 яйца заедно от долната страна на листата около жилките. След 3-7 дни се излюпват гъсениците, които се изхранват за около 2 седмици и какавидират в рехав пашкул около дръжките или жилките. За зелевите растения има значение второто поколение.

Борба: Важно значение за ограничаване намножаването на зелевия молец има унищожаването на плевелите и растителни остатъци. Своевременно балансирано торене спомага за устойчивостта на растенията.

Химичната борба: Нуреле Д – 7 мл, Децис 2,5 ЕК 5 мл, Делтагри -5 мл, Циклон -5 мл, Вазтак нов 100- мл, Карате зеон - 4 мл на 10 л вода. Важно е да отбележим, че при зелевите култури е добре да се прибави прилепител, тъй като листата са им восъчни и препаратите трудно се задържат върху тях. Препаратите се стичат и се намалява действието им.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1