Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Отглеждане на лук без арпаджик

Отглеждане на лук без арпаджик

 
Лук за глави може да отгледате и без арпаджик

Отколешна практика е едната година да се засяват лукови семена за добив на арпаджик, а на другата той пък да се сади за лук на глави. Цели две години! Всичко това може да стане в една година, т. е. да отгледате едногодишен лук от семе. И за любителя градинар не е някаква философия, а условията на двора почти навсякъде у нас гарантират успех. Трудно ще ви е  ако нямате вода за напояване, но зарзават без вода не става.

Изборът на сорта е много важно условие за такова производство. Не всеки става. Подходящи са: Щутгартен, Червен от Флоренция, Асеновградска каба, Испанска каба, Боретана. Срокът на сеитба е от голямо значение за успеха. Извършва се от края на февруари до 20 март. По-късните посеви остават редки и добивът не радва. Почвата за едногодишния лук трябва да е плодородна, рохка и чиста от плевели. Добре е да му отделите място, където сте отгледали миналата година фасул и грах, но може и  домати, краставици, пипер. Не бива лук след лук. Ако сте торили почвата при есенната обработка с по около 5-6 кг. фосфорни и 2-3 кг. калиеви торове на 100 кв. метра, това ще се отрази добре на резултата. Сега при първа възможност трябва да накопаете почвата ръчно или с мотофреза. Оформяте равна леха и я заглаждате.

Начинът на сеитба е много важен. Семената трябва да попаднат на дълбочина 3-4 см. При по-дълбока или по-плитка сеитба не поникват редовно. За да постигнете това, правите на лехата браздички на посочената дълбочина на 20 до 30 см една от друга. Семената ще засеете ръчно по дъното на браздичките. За 100 кв. метра са ви необходими 60-80 г семена. Покрийте ги чрез завличане на изровената почва от браздичките и леко притъпквайте с ръчна трамбовка. Когато семената поникнат и растенията оформят по 3-4 листа, ще се наложи едно прореждане. С изскубани растения от по-гъстите участъци може да попълните евентуално празните места. 

Между растенията в реда трябва да има 6-8 см разстояние. Счита се, че посевът е добре гарниран, когато на квадратен метър се наброяват 90-100 добре развити растения. Грижите за посева по-нататък се състоят в окопаване за разрохкване на почвата и унищожаване на никнещите плевели, опазване от болести и неприятели и редовно поливане. При добри грижи само от 10 кв. метра може да приберете 30-40 кг лук на глави. 
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1