Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки. За повече информация моля свържете се с нас.
 
Отговорили сте на всички въпроси Резултати
 
 

Начало - Есенни растителнозащитни грижи при овощните култури

Есенни растителнозащитни грижи при овощните култури

 
И през есента, след прибиране на плодовата продукция, продължават грижите за овощната градина. През този период се провеждат механични, агротехнически и химически растителнозащитни мероприятия срещу зимуващите по овощните дървета и храсти или в почвата причинители на болести и неприятелите.

В началото на листопада всички ябълкови и крушови дървета, които са били нападнати от струпясване трябва да се напръскат с разтвор на Карбамид от 500 гр. на 10 л. вода. с много добро обливане на листата. Препаратът прониква в тъканите на листата и не позволява причинителят на болестта ,гъбен патоген, да образува плодните си тела, чрез които напролет се осъществяват инфекциите на листата.
Ако третирането на дърветата се пропусне през това време, може да се направи и след листопада, но с по-концентриран разтвор 700 гр. на 10 л. вода.

При костилковите овощни видове през есенно-зимния период влагата и по-високата температура са много благоприятни за силното развитие на сачмянката, която напада в най-големи размери прасковата, кайсията и черешата, а по-слабо вишната и бадема. Признаците на болестта се проявяват по листата, плодовете и леторастите. Първоначално по тях се образуват дребни червеникави точки и около тях обикновено се появява смолотечение. По време на масовия листопад костилковите овощни видове се третират с мед съдържащи средства: Бордолезов разтвор 1% Фунгуран ОН 50 ВП 15 гр, Шампион ВП - 30 гр. ,Тирам 80 ВГ -  30 гр. на 10 л. вода. Пръскането с тези препарати има ефект и срещу ранното кафяво гниене, бактерийния пригор, кривули по сливата, огнения пригор, къдравост по прасковата.

Много важно! Есенното пръскане на костилковите овощни видове се извършва с по-голямо количество работен разтвор 100-200 л. /дка. в зависимост от възрастта на дърветата и формата на короната, за да се покрият добре всички части.

От мероприятията за борба с вредителите през есента особено голямо значение има есенната обработка на почвата. Чрез нея се унищожава плевелната растителност, заорават се торовете, подобрява се влагозадържането, което е от особено важно за нормалното развитие на дърветата. Важно е да се изрежат болните леторасти. Изрязаните растителни части се изгарят, а раните се замазват с овощарски мехлем.

След отпадане на листата за борба срещу зимуващи форми на акари и въшки се използва Акарзин или Растително защитно масло 300 мл. за 10 л вода. Те представляват маслени емулсии, които задушават яйцата на зимуващи под кората вредители. Маслото е съвместимо с бордолезовия разтвор и другите фунгициди и пръскането може да се извърши едновременно.
 
За поръчка
  • статия - 0 лв
  • бр.
 1